Sprzedaż alkoholu
Sprzedaż alkoholu w sklepie zobowiązuje do uzyskania odpowiedniego zezwolenia. Na mocy ustawy wydaje się trzy odmienne zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych:
- 4,5% zawartości alkoholu oraz piwo,
- powyżej 4,5% do 18% zawartości alkoholu (z wyjątkiem piwa),
- powyżej 18% zawartości alkoholu.
W przypadku sprzedaży napojów alkoholowych przeznaczonych do sprzedaży poza miejscem sprzedaży zezwolenie wydaje się na określony czas nie krótszy niż 2 lata. Zezwolenie to jest płatne. W przypadku niedokonania wpłaty należy liczyć się z cofnięciem zezwolenia na sprzedaż.
Sprzedaż broni
O tym jak założyć sklep z bronią i jakich formalności należy dopełnić określają z góry przepisy.
Koncesja to nie jedyny obowiązek przy obrocie bronią, właściciel sklepu musi spełnić szereg innych warunków, jak posiadanie odpowiedniego zaświadczenia z konkretnych instytucji, orzeczenia lekarskiego i psychologicznego czy dokumentu potwierdzającego przygotowanie do zawodu.
Sprzedaż żywności
Sprzedawana żywność musi być odpowiednio etykietowana. Etykiety, wyraźne, czytelne i widoczne, powinny zawierać dane dotyczące składu, zastosowanych dodatków lub składników zastępczych, ewentualnej zawartości alergenów. Etykieta mięs i olejów lub tłuszczów powinna informować o pochodzeniu produktów.
Sprzedaż odzieży używanej
Przed dopuszczeniem do sprzedaży odzież używana powinna być zdezynfekowana, wymagane jest również jej posortowanie. Dezynfekcja powinna zostać potwierdzona stosownych świadectwem w miejscu nabycia odzieży.